neljapäev, 27. oktoober 2022

Õpetaja Indrek Riigor töövarjuna Soomes

9.- 13. maini 2022 viibisin töövarjuna Helsingi Munkkiniemi Yhteiskoulu's. Kool on meie kooli sõpruskool, lisaks kogemuste saamisele oli algusest peale eesmärgiks ka isiklike kontaktide loomine edaspidiseks tihedamaks koostööks meie koolide ja kolleegide vahel.

Munkkiniemi Yhteiskoulu on niiöelda erakool, mida peab meie mõistes sihtasutus. Koolis on progümnaasiumi (7.-9. klass) ja gümnaasiumiaste (10.-12. klass). Gümnaasiumiosa on küllaltki prežtiisne, vastuvõtt toimub põhikooli lõpetamise keskmise hinde ning sisseastumiskatse alusel.

Viie õppepäeva jooksul olin põhiliseks töövajuks ajalooõpetaja Ossi Koskisele, kes õpetab nii gümnaasiumi kui progümnaasiumi astmes. Jälgisin kolleegi tunde mõlemas kooliastmes. Lisaks avanes võimalus külastada ühiskonnaõpetuse ja filosoofia valikkursuste tunde gümnaasiumiastmes ning Soome keele ja kirjanduse tundi 9. klassis. Viimasel töövarjupäeval andsin ka ise ühe ajalootunni Eestist Teise maailmasõja ajal Munkkiniemi gümnaasiumiõpilastele.

Ühe tööpäeva viibisin ka Espoos Karakallion koulu's ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja Riitta Mikkola (Soome Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetuse Õpetajate Liidu (HYOL) endine juht, hetkel HYOL'i kvartaliajakirja "Kleio" peatoimetaja) juures, kuna Soomes oli õpetajate streik ja Munkkiniemis ei toimunud sellel ajal tunde. Karakllion koulu's jälgisin 7. ja 8. klassi ajalootunde.

Ajalooõpetus Soome üldhariduskoolis erineb pisut meie õppekavast:

- Põhikoolis, 7. ja 8. klassis õpitakse 20. sajandi ajalugu ning 9. klassis ajalooõpetust ei toimu. See-eest on ühiskonnaõpetus nii 8. klassis (1 tund nädalas) kui 9. klassis (2 tundi nädalas).

- Gümnaasiumis ette nähtud 3 kohustuslikku ajalookursust: 1 - üldajalugu, 2 - rahvusvahelised suhted Napoleonist tänapäevani, 3 - Soome ajalugu autonoomiast tänapäevani. Sellel lisanduvad 3 valikkursust, mida iga Soome gümnaasium peab pakkuma: 1 - Euroopa mõttelugu, 2 - Soome ajalugu kiviajast 19. sajandini, 3 - Soome kultuurikokkupuuted.

- Munkkiniemis pakutakse gümnaasiumis ajaloos veel nelja valikkursust: 1 - antiikajalugu, 2 - Eesti ajalugu, 3 - rahvusvahelised suhted II kursus, 4 - ajalooeksami ettevalmistuskursus.

Et Eesti ajaloo õppekava ülesehituses on muu hulgas eeskuju võetud Soome omast, siis huvitas mind väga, kuidas ajalooõpetus tegelikkuses on. Üldiselt tulebki öelda, et kohtasin palju sarnast, aga peamine kasutegur seisnes õppemeetodites ja -praktikates, mida kolleegid kasutavad.

Suurim kasutegur minu jaoks oligi, kuidas kasutasid kolleegid eelkõige progümnaasiumi klassides erinevaid õppemeetodeid: õpitava ajalooteema sidumine tänapäevaga, digioskuste arendamine läbi ajalooõpetuse, klassiarutelu läbiviimine, koostööoskuste arendamine läbi rühmaõppe, distsipliiniküsimuste lahendamine jms.

Kokkuvõtteks olen eriti rahul, et õnnestus luua väga hea isiklik kontakt Munkkiniemi ajalookolleegidega, kellega koos juba planeerime ühistegevusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Õpetaja Indrek Riigor töövarjuna Soomes

9.- 13. maini 2022 viibisin töövarjuna Helsingi Munkkiniemi Yhteiskoulu's. Kool on meie kooli sõpruskool, lisaks kogemuste saamisele oli...