esmaspäev, 24. oktoober 2022

Koolitus Islandil “Landscapes and Legends”

 Osalesin 24.aprillist kuni 1.maini koos õpetaja Lilian Kippastoga Islandil koolitusel "Landscapes and Legends". Koolitus oli koroona tõttu mitu korda edasi lükatud, väga oodatud ja tulemus oli üle ootuste.

Kursus algas juba kaks kuud varem, ülesannetega teha kursuse blogisse ennast tutvustav postitus ja lugu mõnest oma kodukoha legendist, mis on seotud pinnamoe kujunemisega. Tuli läbi lugeda üks Islandi saagadest - Njalli saaga ja valida välja, millist rolli sooviksid etenduses mängida.

Väga oluline osa Islandi ettevalmistustest oli soojade ja vihmakindlate riiete pakkimine. Korraldajate poolt saadetud infokirjas rõhutati vajadust vähemalt 5 kihilisele riietusele ja nädal enne saabumist näitas Reykjaviki ilmteenistus ühe päeva peale 31 mm sademeid. Kuid nagu kogu koolitus, oli ka ilm üle ootuste ja natuke vihma tuli vaid ärasõidupäeval ning oli tavatult soe (Islandi kohta:).

Meie grupp - õpetajad üle Euroopa








Kursuse eesmärgiks oli Islandi looduse tutvustamine käsikäes Islandi ajaloo ja saagadega kasutades uusi õppemeetodeid ja aineteülest integratsiooni.

Selleks külastasime kuulsaid Islandi vaatamisväärsusi (geisrid, joad, vulkaanid, laamade lahknemisala) -

geograafiaõpetajana oman nüüd suurepärast piltide ja videomaterjali kogu, mida saan oma töös koheselt

aktiivselt kasutada.

Kahe laama vahel, Thingvellir`i rahvuspark
Geisrid










Saime suurepärase kogemuse ja tööriistade pagasi, kuidas lõimida ajalugu, geograafiat, kunsti ja kirjandust, kui etendasime stseene Njalli saagast. Lisaks ainealastele teadmistele saime ka draamaõpetuse "tööriistad" - suurel hulgal mänge ja ülesandeid, millega õpilasi näitlemise lainele suunata.


Poosidesse seadmise harjutus 










Näiteks ülesannne, kus terve grupp peab koostööd tegema, et midagi kujutada nt. kana, wc, planeedisüsteem

Või ülesanne, kus tuled 3 korda uksest sisse - iga kord kujutades erinevat inimest - kes küsib poemüüjalt juhatust.

Lisaks saime Njalli saaga peatükkide etendamiseks väga hea ülevaate Islandi ajaloost Reykjaviki muuseumis, kus oli muuhulgas terve väljakaevatud pikkmaja Islandi traditsiooniline elamu veel mõnisada aastat tagasi.

Rollidega töötamist alustasime esmaspäeval ja neljapäeval tuli Njalli saaga esitamisele Westman Islandil fantastilises looduslikus vulkaani kujundatud amfiteatris.

Meie uues õppehoones on olemas õpilaste loodud draamatükkide esitamiseks aatriumis suurepärased

tingimused, lisaks väga head audio ja video võimalused ja see õppemeetod tuleb kindlasti kasutusele.

Suurepärase kõlaga looduslik amfiteater

Saime mitmeid ideid tandemtundideks näiteks geograafia ja kirjandusega, kui tegime läbi ülesandeid,kus loodusseadustest rääkiv poeem tuli tõlkida inglise keelest eesti keelde.

Väga huvitav ja mitmeid  ́lõimingumõtteid andev oli ülesanne, kus giid rääkis Reykjaviki ajaloost ja hiljem tuli loosiga tõmmatud ajalootegelane panna pildile, aga mitte nii, et kopeerid näiteks tema büsti mõnes pargis, vaid kujutama pidi midagi sümboolset, temaga seonduvat.

Lisaks paranes praktiseerimise käigus kursusel tuntavalt inglise keele oskus.

Programmis osalemine läks minu hinnangul igati korda, andis suurepäraseid ideid ja lisas motivatsiooni.  

Ootan väga võimalust järgmiseks õpirändeks


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Õpetaja Indrek Riigor töövarjuna Soomes

9.- 13. maini 2022 viibisin töövarjuna Helsingi Munkkiniemi Yhteiskoulu's. Kool on meie kooli sõpruskool, lisaks kogemuste saamisele oli...