reede, 21. oktoober 2022

IES Padre MORET Irubide kooli külastus Hispaanias

Külastasin 2021. aasta jaanuaris Pamplona põhikooli nimega IES Padre MORET Irubide. Pamplona on linn Põhja-Hispaanias ja eelkõige tuntust kogunud oma härjajooksudega. Iga aasta juulikuus (pidustused kestavad nädal aega) koguneb sadu tuhandeid inimesi üle kogu maailma vaatama seda suursündmust nimega Festival of San Fermin. 

Olin IES Padre MORET Irubide koolis töövari kehalise kasvatuse õpetajatele. Selles koolis õpib u. 600 õpilast (umbes sellepärast, et pidevalt liitub ja lahkub erirahvusest immigrante). Tundides kasutavad hispaanlased väga palju muusikat, pidevalt on taustaks samba/rumba rütmid jne. Eraldi tunnid on neil ka tsirkuse trikkide õppimiseks, pole ka ime, et sealt kandist on pärit väljend "nagu tsirkus Barcelona". Lisaks kehalise tundidele õnnestus mul külastada ka teisi tunde, näiteks hispaania keel immigrantidel, lisaks veel matemaatika ja muusika tundi. Lisaks on tundide ja vahetundide sisustamiseks koolil ka nn "külm võimla", see tähendab kõrgete betoonseinetega kütmata saali, kus saab vajadusel ka tunde läbi viia ja niisama aega veeta.

Esimesel pildil on näha koolimaja koos oma sisehooviga, kus lapsed saavad vahetundide ajal aeg viita ja samuti oma lõunapause pidada. Koolis eraldi toitlustamist ei toimu, igaüks võtab ise oma toidu kaasa. 

Teisel pildil olen koos selle kooli kehalise kasvatuse õpetajatega, minu vastuvõtja Miguel on kõige vasakpoolsem.



Selline näeb siis väljast välja linna kõige suurem ja uhkem härjavõitlusareen. Osades oma teostes puudutas kirjanik Ernest Hemingway väga suurejooneliselt neid pidustusi, mille auks on talle ka seal läheduses monument püstitatud.


Õhtuti sai nauditud ka kohalikku kultuuri ja sööke/jooke. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Õpetaja Indrek Riigor töövarjuna Soomes

9.- 13. maini 2022 viibisin töövarjuna Helsingi Munkkiniemi Yhteiskoulu's. Kool on meie kooli sõpruskool, lisaks kogemuste saamisele oli...